Miért parasztudvar, minek az nekem

alföldi tanya902x494

A parasztudvar a gazdálkodó ember udvara, ahol mindenféle állatot tartott. Mindenfélét: teheneket, lovakat, disznókat, csirkéket, libákat, kacsákat, pulykákat. Ezeket azért tartotta, hogy legyen mit az asztalra tenni.

Természetesen ha csak annyit termelt volna, amennyit az asztalra akart tenni, akkor valószínűleg gondjai lettek volna a ruházkodással, a műszaki cikkek előállításával stb.

Ahhoz, hogy ezekhez hozzájusson, természetesen többet kellett termelnie, hogy ki tudja vinni a piacra, és a kapott pénzért meg tudta vásárolni azokat a dolgokat, amiket ő nem tudott előállítani.

órák800x500

Ezek a piaci értékesítések sok időt elvontak a munkájától. Nagy fáradsággal járt, mert hajnalban kellett indulni a piacra, és előtte még az állatokat is meg kellett etetni. Csak ez után tudott elindulni a piacra, esetleg az asszony ment a piacra. Ez a minta.

Mitől lett a paraszti munka gyöterelem?

Az igaz, hogy a parasztnak nagyon sokat kell dolgozni, de ez azért van, mert elfelejtett földet művelni, elfelejtette, hogyan kell ezt csinálni.
Úgy gondolta, hogy tud egy könnyebb utat. Elkezdett szántani, később műtrágyázni, aztán még később permetezni.
Ezek az ún. segítő dolgok újabb és újabb feladatokat adtak.

Miért árt, ha segít?

A szántással rombolta a talajéletet.
Ha rosszabb a talajélet, akkor mi történik?
Romlik  a talaj egészsége, így a növények sem jutnak megfelelő táplálékhoz.
Most mit tegyen?
Hívni kell a doktor bácsit.

műtrágya800x400optimalizált

Műtrágyázni kell!?

Műtrágyázni kell, a műtrágyázástól elkényelmesednek a növények, mint a mama hotelben a gyerekek, és ezek a nyámnyila növények már nem növesztették mélyre a gyökerüket, mert a műtrágya a talaj felső rétegében gondoskodott a táplálásukról

A műtrágyával több gond is van:

  • ahogy a nevében benne van, mű, ami azt jelenti, idegen a talajnak
  • kipusztítja, kisózza a talajbaktériumokat, ami egyedüli biztosíték az egészséges növények termesztéséhez
  • egy idő után a talaj szerkezet nélkülivé válik, és radikálisan romlik a vízmegtartó képessége
  • gyengíti a növények védekezőképességét 
  • a növény nem növeszti mélyebbre a gyökereit hiszen a műtrágya a talaj felső rétegében van
  • elkényeztetett nyámnyila növény

Mivel a növény teljes mértékben ki van szolgáltatva az emberi gondoskodásnak, úgy jár, mint a mama hotelt „élvező gyerekek”, akik képtelenek önálló életre.

permetezés800x373

A növénynek mélyebbre kellene eresztenie a gyökerét, de hiába próbálkozik, mert túl mélyen van a talajélet, amiből táplálkozhatna.

Miután a műtrágyázás, a vegyszeres gyomirtás legyengítette a növényeket, mindenféle kártevő támadja meg, ezért permetezni kell. Teljesen rossz irányba ment el a növénytermesztés.

Ma már minden iparilag termelt növény tele van vegyszerrel, szinte alkalmatlan emberi fogyasztásra. 

nádfedeles parasztház opt

A paraszt régen tudta, hogy mit kell csinálni.
Például ránézett az állataira, és tudta, mit kell tennie. Felnézett az égre, és tudta, milyen időjárás várható, nem volt szüksége meteorológiai előjelzésre. Ennek megfelelően cselekedett.

A parasztudvar tehát arról szól, hogy a paraszt megint éljen együtt a természettel.

Vegyszer,

műtrágya,

ipari tápok használata nélkül

termeljen növényeket, és neveljen állatokat annyit, hogy még a piacra is jusson.

Az ilyen típusú  HAGYOMÁNYOS PARASZTSÁG újraélesztése ma ÉLETFONTOSSÁGÚ.

Teremtsük meg a paraszti életmód megbecsülését!

Az általam kialakított rendszernek az a célja, hogy a városi ember és a parasztember folyamatos együttműködésben gondoskodik az állatokról. Így mindkét fél biztonságban érezheti magát, élvezhetik együttműködésük gyümölcsét.

parasztudvarkattintsopt


Így eljuthatunk oda, hogy a jelenlegi PROFITORIENTÁLT, agyon vegyszerezett élelmiszeripari termékek helyett <br> egészséges, tápláló élelmiszerekhez jussunk.

Ebben a rendszerben  kiveszünk néhány lépcsőt a parasztember és a városi ember közötti útból, vagyis a paraszt nem viszi el a felvásárlóhoz a termékeit, a felvásárló nem adja tovább a nagyker-nek, a nagyker a kisker-nek, aki majd kiviszi a piacra.

Gyakorlatilag lerövidítjük az utat a parasztudvar és a fogyasztó között.
Sokkal kevesebb ember érintkezik a termékekkel, vagyis a növényekkel és állatokkal. Így annál marad a haszon, aki megtermelte azokat. 
A vásárló pedig olyan minőségű táplálékhoz jut, ami tényleg táplálni fogja a szervezetét.

Ez a gazdálkodási forma csökkentheti a profitéhes multik zsebeinek tömését. 

Kinek lesz jó ez a rendszer?

  • az állatoknak, mert szeretetteljes, természetes környezetben élhetnek
  • a parasztembernek, aki azt és úgy teheti ahogy a szíve diktálja
  • NEKED, hiszen EGÉSZSÉGES, tápláló élelmiszerhez jutsz
  • a környezetnek, mert a környezet egészsége neki is, és nekünk is fontos.


Csatlakozni akarok

Oszd meg a bejegyzést!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
WhatsApp

Tegyél az asztalodra termszetes háztájiból származó húsokat - WEBINÁRIUM

nap
óra
perc
másodperc

Hasonló bejegyzések

Hortobágyi Zoltán

Önellátás vagy mérgezett élelmiszerek

Nyugaton már 60 évvel ezelőtt Sajnos, ha ma közel, hatvan évvel később megkérdezel „szakembereket” ugyanezt a választ kapod. Mérgek nélkül nem lehet mezőgazdasági termelést folytatni.